Thursday, January 24, 2013

REVIEW CINTA 3: Kad Kahwin, Bunting, Signage, Picture Guestbook & Props

salam b2b and readers!
hai b2b! macam mane dengan persiapan?
maaflah sebab dah lame xupdate blog. busy dengan kehidupan rumahtangga. chewah! haha..alhamdulillah, rezeki lepas kawin ni, akhirnya ana dapat transfer ke kampung halamn tercinta! huhu.. tapi masih PJJ dengan hubby sebab hubby da pindah tempat kerja. hubby pindah dulu sebab da dapat keputusan anaxdapat pindah. bile hubby da pindah tetibe ana dapat pindah jugak! huuuuu...xdapat la kami nak duduk serumah! xapelah, setelah mencuba untuk berpindah selama 4 tahun akhirnya, rezeki terbuka untuk kami selepas berkahwin. alhamdulillah. walaupun tak duduk bersama, tapi jarak kami makin dekat & mudah untuk kami berjumpa. maka, kami jadi lah weekends hubby-and-wifey =)

ok, hari ni ana nak review tentang kad kahwin, bunting, signage &props.
1. KAD KAHWIN 
kad kawin ni ade bermacam-macam style. bergantung kepada majlis anda. ana dah tetapkan untuk adakan majlis yang ceria! so, kad kwin pun mesti la ceria! betul x? ade yang nak majlis yang elegan, so kad kahwin seharusnya selari dengan tema contohnye yang ade hot stamping ke, ade lace ke, ade reben ke... for me, it was enough with something yang ceria. mase survey kat kedai kak intan, ana trus berkenan dengan design yang ini! hubby (tunang mase tu) pun agree with me. so we decided to have this design for both receptions. harga pun sangat-sangat affordable plus free 1 bunting  for every 1000 pcs. so kami trus booked. mase tu bulan 5. btul, kami booked 5 months earlier. ana x menyesal book awal-awal sebab ana request macam-macam kat kak intan, tukar font la, tukar doodle la, tukar map and design bunting sendiri. sebenarnye, kak intan da provide bunting free dengan design dorang. tapi ana nak design sendiri dan ana hantar pada kak intan untuk di-print-kan.
maka, hasilnya seperti di bawah. love them very much!
BRIDE'S SIDE
THEME : PINK




GROOM'S SIDE
THEME : BLUE
 bila kad sebelah lelaki telah siap dicetak, FIL decided nak tukar tarikh kepada 13 Nov 2012 pulak! nak tukar kad memang xdapat la sebab tu perubahan saaat akhir. so kak intan provide sticker untuk tampal tarikh yang sebenar pada kad. tapi ana xd pic kad yang telah di ubah tarikh tu. *sory
  

jujurnya, memang mudah bekerjasama dengan kak intan! 4 stars!
Vendor :
SERI KREATIF DESIGN
Alamat :
Seri Kreatif Design
Insaf Mekar Resources
Lot A-31,
Baazar Melaka Sentral,
Jalan Tun Abd Razak,
75450, Peringgit.
Melaka.

Hubungi (Kak Intan):
019-220 8470
017-243 8470
2. BUNTING
sebenarnya kami dapat free 2 bunting untuk wedding dari our weddingcard vendor. tapi custom made bunting. oleh sebab ana insist untuk dapatkan new design, so ana design sendiri bunting kami. as usual, my fiancee {mase tu, sekarang ni da jadi my hubby} decided untuk ambil design yang sama, juz tukar colour je. seperti kad kahwin kami. design yang sama cuma warna yang berbeza. so ana buat research untuk buat bunting. FYI, ana cume ade sedikit kemahiran sahaja dalam bidang design ni. yang lain ana berusaha cari maklumat untuk buat bunting. bayangkanlah nak buat bunting tapi xtaw saiz bunting. ana went tru semua web for lookin the suitable design and size of the bunting. stressful but enjoyable!
so here our wedding buntings!
I LOVE THEM!

*yang sedihnya bila habis majlis, suruh sepupu pergi amik balik bunting ni tapi da takde kat tempat kejadian!! sedih sangat sebab ana sangat suka dengan bunting ni!


* kelakar x kat tarikh tu? hahahah... sebenarnya FIL tetibe je ubah tarikh majlis bertandang dari 11 nov 2012 kepada 13 nov 2012. mase ubah tarikh tu, card, bunting sume da siap. so terpaksa la menampal sendiri sebab hubby kate mase ni puas die cari kedai yang ada jual sticker nombor tu, tapi x jumpe.
Pic untuk bunting majlis bertandang di pilih oleh hubby sendiri tanpa saye tahu. huhu.. hasilnya terpampanglah gambar hubby tgh terkangkang! kalo i taw, of kos i reject awal-awal! huhu...xsenonoh la hubby ni...hahahah...tapi x kisah lah sebab he likes this pic very much {as he said}
3. SIGNAGE

macam dalam post DIY signage {ini}, ana DIY sendiri signage. mudah & JIMAT!!!
steps:
  1. cari doodle yang berkenan
  2. mintak permission dari tuan punya doodle (if free)
  3. design mengikut cita rasa
  4. print
  5. laminate
  6. siap!!!!


4. GUESTBOOK


ana decided untuk buat picture guestbook. gambar-gambarnye ana gunakan gambar-gambar semasa pre-wedding di studio dulu. ana cume pilih gambar yang ana nak print kat glossy paper saiz a4 dan hantar binding. ana pilih wire binding, alaaaa binding macam calendar tu...

presenting our picture wedding guestbook...
Raikan Cinta


cover


doa untuk kami
by our OP

from my besties: Liza & Family

from my besties: Kun-kun & family

from b2b blogger neng-ana blogspot

from my aunty & family

from cousin in law

ade banyak lagi page yg ana xmampu nak uplod sebab my lappy meragam..huhu...


5. PROPS

Untuk wedding props, ana juz recycle je props mase pre-wedding dulu! ana letak props, wedding guestbook kat guestbook corner. xd candy pun untuk gb {guestbook} corner ana..sedihkan? ruang & kos terhad..heheh...{alasan!}

credit to my OP. yang sedihnya nama hubby salah eja.hurm....



hopefully dapat bagi sedikit idea kat b2b yang lain. for my wedding, ana buat apa yang ana nak, ape yang ana suka sebab tu memori indah kita sekali seumur hidup. so ana banyak buat research untuk capai apa yang ana nak dalam wedding ana. selebihnya ana serahkan pada Allah untuk berikan yang terbaik. =)




5 comments:

  1. ana semuenye cantik2.. memang ceria la.. suke la semue, guestbook tu comel la :)

    ReplyDelete
  2. guestbook tu ana diy je. cut cost walaupun hampir tergoda dengan offer photobook kat groupon hari tu! hehehe...

    ReplyDelete
  3. Sya pon suke props tu. comeL giLe!! tp nk DIY mmg xLa..kekurangan seni.. uhukk

    ReplyDelete
  4. Salam Kak.. nak tnye la untuk guest book akak nie setiap page ade gmbr yer??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye darling. picture guestbook. saya buat simple2 je...

      Delete

Tempat perantin comey berborak kat sini taw!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...