Saturday, December 15, 2012

REVIEW CINTA 2: Solemnization's Tentative

salam b2b and readers!
kali ni ana nak review tentang majlis pernikahan ana & hubby.
bile fikir tentan tentatif nikah, memang ana sangat-sangat pening kepala. kenapa? sebab kami nikah pada hari JUMAAT {12.10.12} dimana hari tersebut merupakan hari bekerja. ana kena fikir tentang masa, makanan, cuaca, rombongan en. hubby, orang rewang and etc. memang kusut masai kepala. serabai tu memang xpayah cerita. huhuhuhu...
bila melibatkan majlis besar macam ni  kite kena berbincang dengan ibu bapa & keluarga sebab mungkin dorang ade pengalaman atau pun dapat nasihat dari imam / orang kampung / jiran tetangga masing-masing. pandangan dari mereka sangat penting kerana kadang kala kita tidak memahami selok-belok cara & adat di situ so, lebih baik kita bertanya. lagipun kalo bertanya x kena bayar kan?? hihhi... tapi mungkin boleh cut cost taw!!! betul!
selepas berbincang maka kami sekeluarga putuskan untuk mengadakan pernikahan di rumah selepas solat Jumaat, lebih kurang pukul 3 petang.

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 
HARI KEJADIAN
JUMAAT / 12.10.12

pagi-pagi ana breakfast sebab ramai ex-b2b kate dorg xsempat nak breakfast. so ana pun breakfast cepat-cepat. malam tu ana xboleh nak tidur sampai pukul 4 pagi. memang xboleh nak dielakkan walaupun ramai b2b & family da pesan untuk tidur awal. s bile pagi, muka ana memang sembap. eye bag ana, MasyaAllah! teruk sangat! tapi nak buat macam mana sebab da paksa nak tidur tapi xboleh tidur. so ana redha je..
{tanamkan dalam diri b2b untuk redha apa saja yang terjadi pada hari tersebut. kita dah merancang yang sebaiknya tapi Allah yang menentukan semuanya kan? kesannya, b2b semua pasti kurang rasa kecewa @ marah @ bad mood.kalau bad mood mesti pic x cantik kan???}
my mom kejutkan pukul 7 pagi, almaklumlah bendera jepun berkibar dengan gagahnya! hahaha.. rasenye baru pejam mata, tapi dah kena celik semula. moral of the story,  
TIDUR AWAL! 
make sure b2b dapat rehat secukupnya & tidur secukupnya. pas breakfast ana trus kemas bilik sampai cun melecun.
pukul 11 {ERIN}, my MUA sampai and mula makeup. she very nice and thin! hahaha.. peramah& senang nak bekerjasama dengan die. yang paling penting, puctual! die ikut ape kehendak customer. ana mintak very natural makeup with not-over eyelashes. and the result, I LIKE!

BEFORE


 AFTER





 siap make up pukul 12. so ana berposing maut dulu dibantu oleh OP. inilah kelebihan fotografer perempuan! heeeeeeeeee..... fotografer ana datang dengan 2 orang kawan-kawannya. dorang pergi solat jummat, kami kat rumah berposing sakan! hehehe.. oh, ye! selepas make up, ana da inform pada OP untuk adakan family potrait session. so kami ambil gambar keluarga selepas mereka balik dari solat Jumaat. ana buat family session ni untuk make sure ade gambar family kat dalam album. kebanyakkan yang ana baca dari reference ex-b2b, kebanyakkan family members agak busy melayan tetamu yang hadir, so kesannya, ade family members yang xde dalam gambar. so untuk make sure that thing won't happens, so ana buat family potrait sessions. pastikan b2b berbincang dgn OP masing-masing. jangan agak-agak je yang dorang taw tentatif majlis kite. we should inform and remind them!





 pukul 3 rombongan lelaki sampai. ana terus masuk bilik.  
....dup dap dup dap...
selesai semua khutbah, barulah imam, kadi, saksi dan orang yang paling penting, My Abah masuk bilik. selesai tandatangan, mereka keluar untuk memulakan akad nikah.

DENGAN SEKALI LAFAZ, MAKA SAHLAH ANA MENJADI ISTERI KEPADA EN. HUBBY PADA
 HARI JUMAAT, 12.10.12 , JAM 3.26 PETANG.
  
sebagai kesimpulannya, ini tentatif ana semasa nikah.

MY SOLEMNIZATION TENTATIVE
11.00 AM - 12.00 PM : MAKE UP
12.00 PM - 2.00 PM   : SELF & FAMILY POTRAIT SESSION
2.30 PM - 3.00PM      : GROOM'S ENTOURAGE ARRIVED
3.00 PM - 3.30 PM     : SOLEMNIZATION
3.30 PM - 4.00 PM     : SELAWAT PRAYER & MEET THE FAMILIES
4. 00 PM - 5.00 PM    : EATING TIME!!!!
5.00 PM                    : POSING AGAIN =)

xoxo

5 comments:

  1. memang pun kalo tak plan betol2 mesti tak dapat amik gambar dengan family, dija dapat amik gambar ngan family pas akad nikah je tau, pastu dah payah nak amik gambar

    ReplyDelete
  2. btul tu, ana wat family session ni sebagai backup je kalau xsempat nak ambil family picture mase majlis! =)

    ReplyDelete
  3. yesss,fika pon akad nikah jumaat nnt..
    leh ambil tentatif ni jd panduan.

    ReplyDelete
  4. Cantiknye ana.Kena masukkan dalam jadual jugak ni gamba family.Setuju2...bile dah bz2 takut lupe nak amek gamba family.Penting tu.

    ReplyDelete

Tempat perantin comey berborak kat sini taw!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...